Zaalhockey

Zaalhockey


Welkom op de website zaalhockey van HCHN


Klaar om de zaal in te gaan? Lees hieronder alles wat je moet weten en maak je klaar voor de zaalhockey tijd! Veel leesplezier en graag tot in de zaal!


COMPETITIE- TRAINING DATA 2024-2025

De competitie start dit jaar op zaterdag 7 december. De trainingen starten vanaf maandag 2 december in sporthal de Voordam.
Training- en wedstrijdtijden verschijnen in de LISA-app en op de website van HCHN.


Klik hier voor de handleiding voor de zaalhockey bij thuiswedstrijden in sporthal de Voordam.

De belangrijke contactpersonen en telefoonnummers zijn te vinden door in te loggen op de website, onder Club / Documenten / Zaalhockey


De Funkies, onder 8 en 10 teams spelen geen wedstrijden, maar trainen wel in de zaal vanaf 9 december.


SPELREGELS
De belangrijkste zaalregels op een rij. Handig voor spelers, coaches én publiek, want wie de regels kent speelt en bekijkt het spel met meer plezier!


Zaalhockey kent op bepaalde punten andere spelregels dan veldhockey.


  • Teams bestaan uit maximaal 12 spelers, waarvan er maximaal 6 (meestal 5 + keeper) in het veld staan.
  • Wedstrijden duren doorgaans 2 keer 20 minuten met een pauze van max. 5 minuten. (scheidsrechters wisselen van helft na 20 minuten).
  • Als we in De Voordam spelen wordt er gespeeld in drieluiken waarbij wij altijd de eerste en laatste wedstrijd spelen (er zijn dan 3 teams die dan spelen). In totaal is er 2 uur gereserveerd voor iedere drieluik. Zorg de wissel tussen teams snel verloopt, zodat alle wedstrijden op tijd starten.
  • Spelers mogen de bal niet van de grond omhoog spelen, behalve bij een schot op doel. Het is geen overtreding als de bal zonder opzet minder dan 10 cm van de grond komt, tenzij een tegenstander binnen speelafstand staat.
  • Er zijn geen zijlijnen. In plaats daarvan zijn er balken die je mag gebruiken om de bal te spelen.
  • Een bal is alleen uit als hij over de achterlijn gaat, of over een van de balken aan de zijkant van het veld heen gaat.
  • Je mag de bal alleen pushen over de grond, behalve bij een doelpoging mag de bal hoog gepusht worden. Slag, scoop en flats zijn niet toegestaan.


Kijk voor de officiële en volledige spelreglement op de site van de KNHB: KNHB-spelregels of check snel dit KNHB YouTube kanaal waar spelsituaties worden uitgelegd.


TIPS & TRICKS

Zaalhockey is nog meer dan veldhockey een spel van techniek. Om je op weg te helpen hebben we van een andere club wat tips geleend. Weet jij het verschil tussen een goede en een foute slag of (rol)push? Weet jij hoe je kan ontsnappen met een sleepbeweging als je ingesloten raakt bij de balk? Kijk eens naar tips & tricks op het YouTube kanaal van KampongTV zaaltechniek.


SCHEIDSRECHTER

Seniorenteams regelen één eigen scheidsrechter bij elke wedstrijd in De Voordam, de tegenstander regelt zelf ook één scheidsrechter. Bij de overige teams 12- t/m 18- regelt HCHN bij thuiswedstrijden de scheidsrechters.

Ben je aangewezen als scheidsrechter en je kan helaas niet, dan dien je zelf voor vervanging te zorgen en informeer Jeroen en/of Matthijs hierover.

De Commissie Spelregels KNHB heeft een korte nadere toelichting gepubliceerd ter voorbereiding op het komende zaalhockeyseizoen. Die kun je hier bekijken:
Zaalhockey Arbitrage Afspraken 2024/2025


MATERIAAL SPELERS EN KEEPERS

In de zaal heb je als veldspeler nodig:

  • Zaalschoenen: Let op dat deze witte zolen hebben anders kan zaaltoegang geweigerd worden (geldt voor iedereen die de zaal betreed).
  • Zaalstick: Een zaalstick is platter en lichter dan een veldstick.
  • Handschoen: Alleen volledig gesloten. In de zaal houd je vaak je stick laag tegen de grond en is hand daardoor kwetsbaarder.
  • Bitje en scheenbeschermers: Net als op het veld zijn deze verplicht.


Benodigdheden voor keepers in de zaal:

  • Klompen met zaalriempjes: Klompen moeten voorzien zijn van speciale riempjes om de klompen. De metalen gespen van veldriempjes kunnen namelijk de zaalvloer beschadigen.
  • Legguardhoezen: Deze hoezen zorgen ervoor dat je veilig slidings kunt maken zonder de zaalvloer te beschadigen.


Zaalriempjes, legguardhoezen en zaalballen worden door de keeperscommissie afgegeven.

Ieder team krijgt 6 zaalballen voor de wedstrijden. Voor iedere vermiste bal worden nadien de kosten € 6,- p/bal in rekening gebracht.

Zaaltechniek Keeper: zaalhoezen:

Hoe krijg je als keeper die zaalhoezen strak om je legguards? In onderstaand filmpje wordt het stap voor stap uitgelegd.
https://www.youtube.com/watch?v=hH1ovOq4SpE

 

FAQ
Regelmatig worden ons vragen gesteld over uiteenlopende zaken. De meest voorkomende en de antwoorden daarop hebben we hieronder weergegeven.
Staat jouw vraag hier niet tussen, neem dan contact met ons op.


  • Hoeveel wedstrijden/wedstrijddagen speel je?
    Gemiddeld zijn er vijf drie-luiken tijdens een zaalhockeyperiode.
  • Hoe vaak moet een team voor zaalwachten zorgen?
    Van de 5 speeldagen, speel je er gemiddeld 1 thuis en op die dag is jouw team verantwoordelijk voor de zaalwacht.
  • Kan ik ook alleen meedoen met zaalhockey?

       Jazeker, om mee te doen aan zaalhockey kan je je aanmelden op de aanmeld pagina en selecteer 'zaalhockey' in het keuzemenu.

  • Wat is de hoogte van de contributie voor zaalhockey?
    Contributie wordt achteraf berekend, door de totale kosten voor zaalhockey (huur zaal, afdracht naar KNHB, huur trainer etc) te delen door het aantal leden dat meedoet aan zaalhockey. Ter indicatie, in het seizoen 23/24 deden 98 leden mee aan zaalhockey en was de contributie 57.50 euro voor jongste jeugd en 67,50 voor de ouderen.

 

CONTACT
De zaalhockeycommissie zet zich in om jeugd- en senioren met plezier te kunnen laten hockeyen in de zaal. Maar we doen het niet alleen. Heb je vragen over zaalhockey?


Belangrijke contactpersonen:


Sleutelbewaarder:

·   Leonie Juurlink
Kledingcommissie

·   Annabelle Brandwacht

·   Wilma Masseur

Keeperscommissie:         

·   Elke Wilbers

·   Amber Leferink

Scheidsrechtercommissie:         

·   Jeroen ter Haar

·   Matthijs Bos

Coördinatoren zaalhockey

·   Arnold Tomasöa

·   Thijmen de Vink


De telefoonnummers zijn te vinden door in te loggen op de website, onder Club / Documenten / Zaalhockey


Algemeen e-mailadres: [email protected]


Downloads:

sjabloon wedstrijdschema

handleiding zaalhockey instructies De Voordam


Share by: